Hitta ditt lärosäte

Det finns över fyra tusen Colleges och universitet i USA. Nedan finner du länkar till två sökmotorer för alla skolor där du kan sortera efter storlek, plats och kostnad för att hitta den skola som passar dig. Du kan exempelvis söka efter skolor i New York som erbjuder journalistik och som inte har fler än tio tusen elever.

http://www.petersons.com/online-schools.aspx
collegeboard.org

En del colleges och universitet är delstatliga och resten är privata. De delstatliga har ofta lägre kostnad för de som bor i delstaten ”In-state tuition.” Denna kostnad är som sagt bara för amerikaner som bor i delstaten så för dig som svensk/internationell student gäller ”Out-of-state tuition.”

Några av de främsta skolorna som rankas bland de mest prestigefulla i landet är en grupp privata universitet som tillsammans kallas ”Ivy League”. Där ingår: Harvard, Yale, Columbia, Brown, Cornell, Dartmouth, University of Pennsylvania och Princeton.

Det finns ingen officiell myndighet i USA som mäter kvalitén på skolor men det finns ett flertal organisationer som rankar skolor, med liknande resultat. Resultatet grundas på kriterier som studieresultat, lärartäthet och forskarresurser. Observera att det även finns rankingar för olika typer av skolor. Är du exempelvis intresserad av en ”Liberal Arts-degree” finns det en ranking enbart för skolor med sådant program.

”It doesn’t really matter where you go. It matters how you do it.”

Skolor med högre ranking är inte nödvändigtvis de bästa för dig. En del skolor är bättre inom olika ämnen. Det finns rankingar enbart för specifika ämnesområden, du kan till exempel se vilken skola som är bäst för dig som vill studera Filosofi eller Fysik. Nedan finner du två länkar till två olika rankingar:

http://colleges.usnews.rankingsandreviews.com/best-colleges
http://www.review.com/college-rankings/best-379-colleges

Vissa skolor accepterar flera internationella studenter än andra. Nedan finner du en lista på de amerikanska skolor som har flest internationella studenter. Skolor med hög andel internationella studenter kan vara värda att undersöka då de har en positiv inställning till elever från andra länder vilket kan underlätta din ansökan.

http://www.iie.org/en/Research-and-Publications/Open-Doors/Data/International-Students/Leading-Institutions/2013-14

För mer information om hur du väljer ditt lärosäte:

http://educationusa.se/valja/skola/

Dela...