Alfred Wahlforss

Jag sitter i ett litet svettigt rum med tjugo andra studenter från hela världen. Vi har samlats en eftermiddag för ett seminarium om EU, Ukraina och klimatförändringar. Mittemot mig sitter vår seminarieledare och berättar att vi kan boka möte direkt med honom om vi har några frågor efter föreläsningen. Det här låter som en vanlig scen på ett universitet men den enda skillnaden är att vår seminarieledare heter Stefan Löfven och är Sveriges före detta statsminister. 

 

löfven - wahlforss
Jag och Stefan diskuterar situationen i Ukraina

Vid stunder som dessa känner jag mig priviligerad som har fått möjlighet att läsa en Master of Science på Harvard University mellan 2021 och 2022. Min inriktning var data science, en kombination av statistik och datavetenskap. Att studera på Harvard har förändrat mitt liv. 

Jag fick chansen att läsa kurser främst inom AI, matematik och ekonomi. Harvard är en skola baserad på “liberal arts” vilket innebär att man har flexibilitet att läsa i princip vilken kurs man vill på både Harvard och MIT. Det var ljuvligt att börja dagen med en föreläsning inom statistisk optimering för att sedan springa till en lektion i förhandling. Det var en unik upplevelse att ha möjlighet att utforska olika ämnen och få en bred kunskap. 

Min favoritkurs var maskinlärning på MIT som gav en djup förståelse kring grunderna av hur datorer nu kan läsa, skriva, lyssna, tala och se. Det är en revolution som bygger på en simpel idé. Genom att använda enkel högstadiematematik (derivator) går det att skapa avancerade system som på sikt kommer bli intelligentare än människor. Nyckeln är att kombinera tillräckligt många funktioner med mycket data. En lustig effekt av detta är att man kunde välja att läsa kursen genom att programmera algoritmer som svarade på frågorna istället för än själv. Det vill säga, ett maskininlärningsprogram som läser en kurs i maskininlärning. 

Genom mitt program fick jag även möjlighet att läsa två kurser på Harvard Business School. Deras pedagogiska system bygger på affärscase där studenterna tillsammans diskuterar fram lösningen på problemen. Det påminner mycket om att delta i ett styrelsemöte vilket kändes mer relevant än ekonomikurserna på KTH. Något som var intressant att se var att de flesta HBS-studenterna alltid röstade på den minst riskfyllda lösningen på problemet som tyvärr oftast visade sig vara fel. Det gav mig insikten att det är viktigt att inte följa majoritetsrösten inom affärer eftersom det oftast leder till för små beslut.

unnamed
Annenberg Hall som Hogwarts är inspirerat av

Eftersom jag läste en bred blandning av kurser fick jag möta många olika människor. När man reser från Sverige inser man hur homogent vårt land är. Harvard är som ett zoo för kulturer. Ena stunden äter man middag med någon som är uppväxt i en by utanför Harare, Zimbabwe, och i nästa studerar man med en Trumpanhängare från Maryland. Jag var definitivt mer stängd och fördömande innan jag kom till USA. Nu inser jag att det finns många sätt att leva sitt liv. 

h vs y
Vi stormar fältet när Harvard vinner mot Yale i den klassiska matchen Harvard vs Yale.

Boston ligger nära otrolig natur. Jag hyrde en bil tillsammans med sex vänner och åkte till White Mountains i New Hampshire. När vi vandrade var det svårt att inte bli imponerad av all den vackra naturen omkring oss. Bergen var majestätiska och det var en häftig känsla att vara omgiven av dem. Men det var också en utmaning att vandra på de branta och steniga vägarna. Så det var lite läskigt ibland, men det gjorde det bara ännu mer tillfredsställande när vi nådde toppen. Vyn var verkligen oslagbar och det var en mäktig känsla att stå där och titta ut över bergen.

white m
Vi vandrar i White Mountains

Men Harvard var inte bara en dans på rosor. Vid platser med en stor andel högpresterande och tävlingsinriktade personer kan man känna sig otillräcklig. Det var speciellt en kurs  inom statistik på MIT som var nära att ta knäcken på mig. Trots att jag kämpade timme efter timme förstod jag knappt någonting medan alla andra tycktes glida in på tentan och få alla rätt. Som tur var hade jag kompisar som jag kunde öppna upp mig för. Min kompis Håkon från Norge gav mig det bästa tipset man kan få – sluta jämföra dig med andra. Plötsligt började det gå bättre och även om jag inte fick bäst resultat i klassen lärde jag mig mycket på vägen. Tyvärr är Harvard känt för den ökade självmordsrisken bland studenter. Pressen att prestera kan leda till stordåd men den kan också krossa människor. Jag lärde mig vikten att ha nära vänner som man kan vara öppen inför. 

Under sista terminen upptäckte jag det bästa sättet att studera på, nämligen inte alls. Jag valde affärskurser som gav mig mer fritid och möjlighet att arbeta på mina egna idéer. En av mina tyska klasskompisar visade sig vara en fena på att programmera, han hade varit Tysklands nationella mästare i tävlingsprogrammering. Vi hade precis läst om en AI-modell i en vetenskaplig journal och insåg snabbt att den skulle ta världen med storm. Tillsammans med honom byggde jag appen BeFake som använder AI för att generera häftiga bilder. Efter två veckor av stenhårt programmerande släppte vi appen offentligt och den blev snabbt viral. Jag blev bland annat intervjuad i Forbes, Fortune och Toronto Star. Tyvärr hade jag planerat in en resa till Mexiko under thanksgiving tillsammans med min flickvän vilket råkade vara en vecka efter appsläppet. Mitt under semestern hamnade appen på Reddits förstasida vilket innebar att tiotusentals personer laddade ner appen under loppet av en timme. Självklart kraschade våra servrar. Lyckligtvis hade min flickvän överseende att jag programmerade från stranden. 

hackathon
Jag vann ett hackathon inom blockchain

AI kommer förändra hela industrier under de närmaste åren. En bra parallell är elektriciteten som kom att omdefiniera det mesta vi gör. Men de yrken som kommer ryka först är inte de som jobbar i fabriker utan snarare kontorsjobben. Vi har nu intelligenta program som snart kan skriva texter och rita bilder bättre än mig. När jag programmerar skriver redan AI ungefär 80% av min kod. Det har gått otroligt snabbt och förändringstakten kommer endast öka. Genom min utbildning på Harvard har jag lärt mig tillräckligt för att kunna delta i denna revolution och göra mitt lilla bidrag. 

Min tyska vän och jag har nu flyttat till San Francisco. Vi bor på ett så kallat “Hacker House” där unga startup-grundare lever och jobbar hårt tillsammans. Under första veckan i SF stängde vi en liten investeringsrunda och nu är det dags att bygga framtiden inom AI!

Tack till Familjen Mix som möjliggjorde dessa studier. 

Alfred Wahlforss tillsammans med ChatGPT

 

 

Alfred Wahlforss
Masterstudent, datavetenskap 2021-2022 
Harvard University, Cambridge, MA, USA
Dela...