Konrad Morzkowski

2018 – 2020 studerade jag vid Stanford University, ett av världens bästa universitet. Jag läste en master i management science & engineering (MS&E). Man kan egentligen göra lite vad man vill av den, antingen kan man forma denna master mer åt MBA-hållet eller så kan man göra den till en master nästintill helt inom teknik. Systemet är väldigt annorlunda mot det jag var van vid i Sverige, då man i princip helt och hållet har kontroll över sina studier – vilka kurser man vill läsa, hur många kurser man vill läsa samtidigt o.s.v. Så länge man uppfyller vissa krav för programmet är man alltså relativt sätt fri. Till exempel kan två studenter i MS&E få samma diplom utan att ha läst en enda kurs tillsammans. Jag valde framförallt kurser inriktade mot artificiell intelligens och computer science (bland annat “Artificial Intelligence: Principles and Techniques”, ”Machine Learning”, ” Natural Language Processing with Deep Learning”) som jag läste tillsammans med master- och PhD-studenter i computer science, samtidigt som jag fortfarande hade en del MBA-aktiga kurser, framförallt med fokus på entreprenörskap (som till exempel ” Technology Venture Formation”). Just nu är jag kvar i USA, San Francisco, och startar ett företag (vi heter WearLinq) – lite kul eftersom jag träffade min medgrundare i entreprenörskapskursen jag precis nämnde inte ens en vecka efter att jag kommit till Stanford.

Palm Drive-konrad m
Palm Drive -Stanford

Jag tog på mig väldigt mycket de första terminerna vid Stanford, men gradvis gick jag mot lite lättare kurser och/eller kurser som var direkt relaterade till vårt företag, till exempel kurserna “Technology Assessment and Regulation of Medical Devices” och ”Biodesign for Digital Health”. Vårt företag gör en ”wearable” som kontinuerligt mäter EKG och vi måste gå genom FDA (U.S. Food and Drug Administration), och då vi fick in vår första ”venture capital”-investering redan innan jag blev klar med mastern var det bra att kunna läsa kurser med direkt koppling till vår företagsverksamhet.

Wearable-Konrad M
Hur vår wearable ser ut nu – vi inväntar FDA clearance!
Konrad M företag
Jag och min medgrundare i Venture Studio’s nyhetsbrev i början av vårt projekt

Stanford ligger mitt i Silicon Valley, vilket egentligen är drömmiljön för mig – dels p.g.a. att Stanford är ett utmärkt tekniskt universitet men framförallt eftersom den tighta kopplingen till industrin och startup-ekosystemet gör platsen perfekt för folk som läser något mittemellan business och teknik. Det är en utmärkt miljö för att lära sig om hur man startar företag och som det blev för mig, att faktiskt starta ett företag. Det är hur coolt som helst att kunna gå in och ”pitcha” det vi gör till investerare som har varit bakom Google, Apple etc. Stanford har också väldigt många interna resurser för att hjälpa studenter som startar företag – vi t.ex. var medlemmar i ”Venture Studio” och ”StartX” (som är en ”accelerator” för de mest lovande företagen startade av studenter eller alumner).

Jag skulle säga att utbildningen var helt perfekt för det jag gör nu, jag har fått tillräckligt djupa kunskaper  i datavetenskap (computer science) för att kunna skriva kod och skapa en kod för vår produkt, samtidigt som jag fick lite relevant industrispecifik kompetens, vilket har hjälpt mig när det kommer till att hantera FDA. Inte minst har jag läst tillräckligt mycket ekonomi/business för att kunna ta in externa investeringar (jag läste en kurs som heter ”Intelligent Growth in Startups”, lärarna är grundare av Floodgate Fund som har investerat i Twitter, Twitch, Lyft osv.) och hantera “business-delen”. Jag träffade också, som ovan nämnt, min medgrundare i en av kurserna, det är väldigt sällsynt att få träffa personer från helt andra bakgrunder i ens kurser – han var en doktorand i Bioengineering och ansvarar nu för all vår hårdvara. En professor från den kursen är just nu en handledare/advisor till vårt företag.

Bostad under första året får man av skolan, men eftersom masterstudenter inte är prioriterade var jag tvungen at hitta egen bostad för andra året. Det var inga större problem, jag träffade folk under fösta året som nu är några av mina bästa kompisar – vi bodde tillsammans (7 personer) under hela andra året av studierna, vilket var perfekt med tanke på covid och hur isolerade vissa var under den perioden. Jag hade chansen att resa runt en del i Kalifornien och USA, det finns många nationalparker att besöka och gott om utomhusaktiviteter att göra – jag började till exempel surfa när pandemin började eftersom det var fortfarande tillåtet (och vädret gör det möjligt året runt i våtdräkt, dock är vattnet ganska kallt på Stillahavssidan av USA).

Konrad m-graduation
Graduation 2020, jag är näst längst till höger.

Jag hade väldigt väldigt höga förväntningar på Stanford och min (pågående) vistelse i USA och jag är väldigt glad att kunna säga att samtliga förväntningar har uppnåtts och därtill överträffats.  Jag vill avsluta med att tacka familjen Mix. Det hade verkligen inte varit möjligt för mig att komma hit och göra det jag gör nu utan dem.

Dela...