Sandra Hinz

Under min tid i USA har det givits många möjligheter till professionell utveckling inom mitt forskningsområde och till att vidga mina nätverk. Arizona State University gästas av många fantastiska talare och därmed har jag kunnat delta i seminarier och föreläsningar med Nobelpristagarna Dr. Jennifer Doudna, Dr. Sidney Altman och Dr. Martin Chalfie. I december 2019 deltog jag i American Society in Cell Biology:s (ASCB) årsmöte i Washington DC och delade med mig av min forskning samt träffade forskare från hela världen.

Jag har fått många nya vänner på universitetet och i Arizona-området, vilka jag ser fram emot att hålla kontakten med för resten av livet. Arizona är en trevlig delstat med mycket varierad natur. Vädret är en chock för en svensk. När det blir 40 grader varmt på sommaren tror man att det inte kan bli varmare och sedan blir det 45 grader varmt nästa dag. Från balkongen kan vi också följa när sandstormarna drar in över staden. Precis utanför vår lägenhet går det en spårvagn som gör det lätt för mig att åka mellan universitetet, labbet och lägenheten.

Sandra Hinz öken
Vi, min man och jag, åkte tillsammans med vänner till Buttercup-sanddynerna i Kalifornien vid Arizona-Mexiko-gränsen. Vi var även uppe i norra Arizona i Flaggstaff och vandrade bland granarna.

År 2020 blev ett annorlunda år. I mars 2020 stängde vi helt ner laboratorieverksamheten på grund av CoVID-19. Lyckligtvis har ingen av mina vänner eller kollegor här i USA blivit sjuka under pandemin. Min familj hemma i Sverige blev alla smittade, 6 personer, men kom bra ut ur det hela. Under mars till maj månad spenderade jag min tid med att skriva på min avhandling, hjälpa till med att ansöka om forskningsunderlag för vår forskning samt med att planera framtida experiment. I slutet av maj fick jag dispens för att fortsätta min forskning som en ”essential worker” under pandemin. Vi har använt munskydd sedan dess och de flesta av mina kollegor arbetar fortfarande hemifrån.

Sandra Hinz - labb
Labbselfie under CoVID-pandemin 2020.

Jag vill tacka Sverige-Amerika Stiftelsen, Tetra Laval, min chef Dr. Kruer och alla mina kollegor för en fantastisk ”PhD-upplevelse” i Arizona. Min plan är att disputera våren 2022 och stiftelsens stöd har i hög grad underlättat mitt arbete.

 

 

Forskningsområde

Min forskning fokuserar på organell-specifik lokalisering av koenzym-A-(coA)-biosyntes samt hur det kontrollerar cellens metabolism och autofagisvar. Mutationer i mitokondria-lokaliserad-coA-syntes-proteiner leder till två kategorier av de sällsynta sjukdomarna neurodegeneration med hjärn-järnansamling (NBIA). Vi har upptäckt att produktion av coA i cellernas cytoplasma inte kan tillrättalägga en brist av coA-syntes i mitokondrian under fettsyraoxidation.

Mitokondria-lokaliserad-coA-brist uppreglerar cellens autofagisvar vilket är cellens kvalitets- och återviningsprogram. Baserat på våra preliminära fynd expanderar vi nu vår forskning till att inkludera hur coA direkt modifierar protein som reglerar cellens autofagisvar. Med förståelse för coAs centrala roll i metabolism hoppas vi att forskningen kommer att leda till en större insikt om cancer, neurodegenerativ och metabolisk sjukdom.

Dela...