Hösten 2021 påbörjade jag min masterutbildning i internationella relationer vid Columbia University, School of International and Public Affairs (SIPA), med inriktning mänskliga rättigheter och humanitär respons. Jag hade tidigare arbetat för Folke Bernadotteakademin – myndigheten för fred, säkerhet, och utveckling, samt gjort praktik vid Sveriges FN-representation i New York.
Ett halvår in i mina studier inledde Ryssland sin storskaliga invasion av Ukraina. Jag kommer ihåg hur, under min första lektion i konfliktlösning i början av 2022, professorn och en ukrainsk student sakligt diskuterade när en potentiell rysk invasion var trolig att ske beroende på markförhållandena. Trots det var vi alla i chock när ryska stridsvagnar rullade över gränsen till Ukraina. Den studenten kom att bli en av mina närmsta vänner.
Blandningen av studenter från olika länder och yrkesbanor var den största fördelen med SIPA enligt mig. Skolan tog aktivt in sökande från hela världen och erbjöd även flyktingstipendium. Eftersom den genomsnittliga åldern för antagna var 26 år, hade de flesta studenter redan intressanta arbetslivserfarenheter. Columbia lockar otroligt engagerade studenter som är beredda att kämpa för det de tror på. Ofta lärde jag mig mer av mina kursare än av professorerna.
Mångfalden på campus återspeglas även i New York som kosmopolitisk metropol och säte för Förenta Nationernas högkvarter. Detta möjliggjorde för mig att göra praktik under sommaren på FN:s avdelning för fredsinsatser, vilket gav mig unik insikt i FN:s arbete i konfliktområden världen över.
Rysslands krig i Ukraina stärkte mitt intresse för hur icke-militära medel kan bidra till konfliktlösning. Eftersom det inte ansågs möjligt att ingripa militärt utan att riskera att vidga konflikten, blev vapenleveranser och bistånd till Ukraina, kombinerat med internationella sanktioner mot Ryssland, svaret från Europa, USA, och allierade. För att kunna ta fler kurser på området bytte jag inriktning till internationell säkerhetspolitik.
Jag skrev flera uppsatser om sanktioners inverkan på Rysslands ekonomi och militära förmåga för min kurs i fredsskapande, ledd av FNs tidigare undergeneralsekreterare för fredsoperationer, Jean-Marie Guéhenno, och i rysk säkerhetspolitik, ledd av tidigare chefen för Rysslandssektionen vid den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, Peter Clement. Det var fantastiskt att få mentorskap från professorer som varit i händelsernas centrum som hade både praktisk och teoretisk kunskap att ge.
Istället för att skriva en masteruppsats gör studenter vid SIPA ett examensprojekt där man arbetar i grupp på ett konsultuppdrag för en extern uppdragsgivare. I mitt slutprojekt fick jag möjlighet att knyta samman mina två inriktningar, humanitär respons och säkerhetspolitik, i ett uppdrag för det amerikanska utrikesdepartementets kontor för sanktionssamordning.
Projektet leddes av en diplomat som förhandlat sanktioner å USA:s vägnar i FN:s säkerhetsråd och resulterade i en rapport med rekommendationer om hur man kan minska sanktioners negativa påverkan på humanitärt bistånd. Detta leder mig in på en ytterligare fördel med SIPA: anknytningen till verkligheten genom examensprojektet och genomgående i utbildningen tack vare kurser och evenemang.
Som en del i examensprojektet åkte vi till London för att delta i en konferens anordnad av Kharon, ett företag grundat av före detta tjänstepersoner vid USA:s finansdepartement som kartlägger nätverk av sanktionerade aktörer för att hjälpa företag och offentlig sektor att bättre efterleva sanktioner.
Efter examen fick jag jobb på Kharon som dataanalytiker. Jag jobbar nu med att bevaka nya sanktioner från USA, EU, Storbritannien, FN, med flera, och att utveckla databaser så att våra klienter kan fatta evidensbaserade beslut om risk. Vårt arbete bidrar till att stärka implementeringen av sanktionerna mot Ryssland, men även till att minska inverkan på humanitärt bistånd genom att ge banker verktyg att göra en korrekt riskbedömning.
Sammanfattningsvis, har utbildningen vid SIPA gett mig unika förutsättningar att omvandla min passion till aktion. Den internationella prägeln på skolan har gett mig insikt i såväl amerikanska som globala perspektiv på internationella relationer och även gett mig vänner för livet. Det var även otroligt givande att studera i New York, världens centrum för internationell politik och ekonomi, vilket öppnade upp yrkesmöjligheter som jag annars inte hade kommit i kontakt med. Jag kan varmt rekommendera andra svenskar att söka till SIPA. Tack till Sverige-Amerika Stiftelsen för att ni gjorde mina studier möjliga!