Samhällsvetenskaper

Ekonomi, juridik, statsvetenskap, internationella relationer, sociologi, socialantropologi, journalistik, psykologi etc.

Studier i politik, ekonomi och juridik för tankarna direkt till ledande universitet som Harvard och Yale. Samtidigt är USA i sig självt en spännande arena för inte minst politik, något som inspirerade vår alumn Ingvar Carlsson (Sveriges statsminister 1986–1991 samt 1994–1996). Året i USA var en starkt bidragande faktor till att han vigde sitt liv åt politiken säger han. Även Olof Palme var college-stipendiat 1947 på Kenyon College i Ohio och det sägs att han där blev socialdemokrat (källa; ”Underbara dagar framför oss” av Henrik Berggren, även han alumn, UC Berkeley 1984)

 

På universitet i USA och Kanada verkar professorer och gästforskare som är akademiskt tongivande inom politik, ekonomi och juridik. Exempelvis har Ekonomipriset till Alfred Nobels minne tilldelats till 51 amerikanska forskare sedan 1969. Något som är unikt med universitet i USA och Kanada är att de ofta har små klasser där diskussion med dessa professorer samt andra elever är en stor del av utbildningen. Närheten till professorer och den diskussionsbaserade undervisningen gör dessa universitet unika för svenska talanger inom politik, ekonomi och juridik. Erfarenheten som man som stipendiat får kan sedan tas tillbaka till Sverige i deras framtida utmaningar.

 

Exempel på vad vi letar efter

  • För att delges medel ska vistelsen förläggas till välrenommerat universitet eller forskargrupp
  • Studierna eller forskningen måste bidra till utvecklingen av morgondagens samhälle
  • Studenten/forskaren måste ha de bästa meriterna från sitt nuvarande universitet

 

Dela...

Exempel på alumner med samhällsvetenskaplig inriktning