Anders Nyrén

Kontakten med Sverige-Amerika Stiftelsen banade vägen för ett ”drömstipendium” och en MBA vid prestigefyllda UCLA i Los Angeles för Anders Nyrén, VD och koncernchef i Industrivärden och styrelseordförande i Sandvik.

Det var i mitten av 1970-talet. Anders Nyrén hade utexaminerats från Handelshögskolan och börjat forska vid EFI. Men han ville till USA. Han sökte och fick ett ”vanligt” stipendium från Stiftelsen.

Det var då den stora chansen dök upp. Den amerikanska jättekoncernen ITT hade råkat i blåsväder i samband med statskuppen mot Salvador Allende i Chile. För att putsa upp sitt internationella anseende instiftade företaget ett nytt stipendium, ”ITT International Fellowship”, med minst sagt generösa villkor. 25 stipendiater från övriga världen – en från varje land – fick chansen att studera i USA och 25 amerikanska studenter att plugga utomlands.

– Det var Sveriges tur att få en plats det året. Och den fick jag, säger Anders Nyrén.

Resultatet blev tre terminers studier åren 1977-78 med allt betalt, till och med ”lön”.

– I dagens penningvärde var det säkert värt uppåt 2 miljoner kronor, säger han.

Anders Nyrén hade dessförinnan sökt och kommit in på Harvard, Princeton och andra ledande universitet inom hans eget specialområde, finansiering. Men han valde UCLA i Kalifornien.

– Där var det bästa vädret, säger han.

Varför USA?

– MBA var en högre utbildning som inte fanns i Europa vid den här tiden. Och den var oerhört attraktiv med 3 000 sökande från hela världen till 200 platser, säger Anders Nyrén.

– Det var en enorm höjd på både lärare och elever. Och lärarna anlitades av företag och regeringar. Vi hade en berömd professor i finansiering som heter Richard Roll. Rätt som det var försvann han några månader. Då arbetade han som rådgivare åt regeringarna i länder som Mexiko och Chile.

Förutom studierna erbjöd campuslivet dessutom något alldeles nytt för en svensk student.

– UCLA var en stad i staden med egen polis, brandkår, sjukhus och tidningar. Där fanns en stark sammanhållning, inte minst genom idrottens hemmamatcher. Vi var dessutom grannar med UCLA:s filmskola och kunde se blivande världsstjärnor som Steven Spielberg komma och gå. Plus många snygga, unga filmstjärnor.

Anders Nyrén träffade också, vid en mottagning under studietiden i Los Angeles, förre statsministern Olof Palme som själv långt tidigare varit Sverige-Amerika Stiftelsens stipendiat i USA.

– Han talade länge och entusiastiskt om att USA-studierna varit hans bästa år, berättar Anders Nyrén var råd är tveklöst:

– Alla som får chansen att studera i USA skall, oavsett politisk hemvist, ta den!

Dela...