High school: The Lawrenceville School

Stiftelsens enda high-school stipendium

The Lawrenceville School

Sverige-Amerika Stiftelsen förmedlar varje år ett stipendium för studier vid The Lawrenceville School, en internatskola av mycket hög akademisk kvalitet, belägen i New Jersey, USA. (www.lawrenceville.org)
Skolan ligger i staden Lawrenceville ca 65 km från Philadelphia och 90 km från New York och har ca 750 elever, varav de flesta är internatstudenter. Undervisning erbjuds inom de flesta ämnesområden som samhällsvetenskap, naturvetenskap, humaniora, konst, musik och dans. The Lawrenceville School har ett stort utbud av fritidsaktiviteter inom t ex idrott, teater och musik.
Sverige-Amerika Stiftelsen förmedlar varje år ett stipendium för studier vid The Lawrenceville School. Stipendiet är heltäckande och omfattar undervisningsavgifter, kost och logi samt litteratur under ett läsår. Resor, försäkringar och fickpengar bekostas av studenten själv. Stipendiaten placeras i högsta årskursen på skolan.


Behörighet:

 1. Sökande måste gå i årskurs 1 på svenskt gymnasium
 2. Sökande måste ha mycket goda betyg
 3. Sökande måste ha mycket goda kunskaper i engelska
 4. Sökande måste vara svensk medborgare

Ansökan skall skrivas på engelska och innehålla:

 • Ifylld ansökan med kontaktuppgifter och foto   
 • En ”självbiografi” på engelska, 1-2 sidor, skriven för hand av dig. Du får här berätta om dig själv och dina intressen, både i skolan och på fritiden, och motivera varför du vill studera vid The Lawrenceville School
 • Vidimerad kopia på det senaste betyget (från åk 9 alt åk 1 på gymnasiet)
 • Tre rekommendationsbrev skrivna på engelska från:

                Läraren i engelska

                Klassföreståndare eller rektor

                Ytterligare en person, t ex föreningsledare, arbetsgivare, etc.                 (obs. inte från familj eller vänner)

 • Personbevis som visar medborgarskap
 • Kvitto på inbetald anmälningsavgift

Viktiga saker att tänka på inför din ansökan:

 1. När din referent skriver ett intyg är det ett plus om det är på ett s.k. brevpapper, glöm inte underskrift! Om det är en lärare ska det alltså skrivas på skolans brevpapper. Detta stärker din ansökan betydligt.
 2. Tänk på att du måste ha med alla papper i din digitala ansökan som anges på vår hemsida, och posta alla dokument till Stiftelsen om du går vidare till intervju. Läs noggrant igenom alla punkter på hemsidan!
 3. Kom ihåg att skriva under din handskrivna självbiografi!
 4. Ditt betyg måste vara vidimerat. Det innebär att du skriver ”vidimeras” på betyget och sedan låter någon signera (ej familjemedlem).
 5. Om du mailar och skickar in den digitala ansökan med alla dokument (betyg, personbevis mm)  innan deadline hinner vi hjälpa dig med din ansökan, om så behövs. Det är alltid bättre att vara ute i god tid!

Sista ansökningsdag är den 2 december 2019. Ett besked såvida du kallas till intervju kommer i mitten på december med e-mail, ca 5-6 kandidater går vidare till intervjun. Om du blir uttagen till intervju så ska du posta alla dokument och din ansökan i ett kuvert till Sverige-Amerika Stiftelsen, Box 5280, 102 46 Stockholm. Du får anvisningar om detta och annat med beskedet att du gått vidare till nästa steg i processen och får komma till en intervju. Läs dina mail och se efter i spamfiltret också. De som inte går vidare får också besked via mail.

Poststämpelns datum (inom Sverige) gäller.

OBS!
Alla handlingar utom personbeviset och kvittot skall vara skrivna på engelska och laddas upp i den digitala ansökan.

5-6 sökande blir uttagna till intervju och språktest i Stockholm i januari, och endast om du kallas till intervju ska du skicka in din ansökan på papper med alla dokument i ett kuvert.

OBS!
Anmälningsavgiften 200 kronor, sätts in på Stiftelsens postgirokonto 786 86-3. Märk talongen ”Lawrencevillestipendiet”.

Ansökningsprocessen:
Oktober: Utlysning, ansökan öppnar

December 2018: Deadline och besked om intervjuer

Januari: Stipendiekommittén intervjuar finalisterna i Stockholm

Februari: Besked om två uttagna kandidater, varav en senare blir vald av The Lawrenceville School