Elin Larsson

Jag började mina doktorandstudier på California Institute of Technology (Caltech) mitt under pandemin. Efter 5 månader i Sverige med lektioner och möten över Zoom fick jag åka till Pasadena och börja mina studier på riktigt. Först flyttade jag in i universitetsägda Graduate Housing, men har sedan dess flyttat till en lägenhet några kvarter iväg från campus. Campusområdet är litet men väldigt grönt och har runt hundra sköldpaddor boendes i tre olika dammar.

 

bilder från caltech1caltech2

Bilder från Caltech campus.

Caltech har extremt drivna och nyfikna studenter som inte tvekar att bilda samarbeten med studenter inom andra forskningsområden. Jag har privilegiet att arbeta i två labbgrupper (Murray och Newman) med väldigt olika expertis. I korthet arbetar jag med en bakterie som lever utanpå veterötter och skyddar dem mot olika växtpatogener. Dessutom gör jag ett kollaborativt projekt med en student i geobiologi och får därför göra fältarbete där vi tar jordprover för att försöka ta reda på vilka bakterier i olika jordar som kan oxidera metangas till koldioxid. Mycket av denna forskning försöker ge oss mer förståelse för vilka förändringar vi kan förvänta oss när många platser på jorden kommer bli varmare och torrare. 

murray lab

Murray lab poserar utanför Caltech Athaneum. 

newman lab

Newman lab poserar i ett naturreservat nära Joshua Tree på vår lab retreat under vårterminen.

usmississippi

Genom ett samarbete med University of Southern Mississippi fick jag lära mig hur man inokulerar jord och veterötter med bakterier. Experiment som involverar vete och bakterier syftar till att ge oss kunskap om hur grödors motståndskraft kan förändras i ett klimat som blir varmare och torrare.

mariposa
Fältarbete utanför Mariposa, CA.

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med början av min doktorandtid trots att det var svårt att börja på distans. Under första de första två åren har jag blivit klar med alla kurskrav och kan nu helt och hållet fokusera på forskningen. Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få studera på ett av världens bästa universitet och skulle rekommendera svenska studenter våga testa att göra detsamma. Det är inte alltid lätt att bo och studera här jämfört med Sverige, men det har varit en ögonöppnare för mig att komma ut i världen. Jag ser fram emot min resterande tid här innan det är dags att försvara min avhandling och gå vidare till nya utmaningar. Jag vill tacka Sverige-Amerika Stiftelsen och Roland Nilssons stipendiefond för stödet under denna tid av min utbildning.

mojaveöknen
Fältarbete i Mojaveöknen, CA.

 

Elin Larsson
lompoc
Fältarbete på den en regenerativ farm i Lompoc, CA.
Stipendiat 2021-2022
Doktorand i bioteknik
California Institute of Technology, Pasadena, CA, USA
Dela...