Ina Hallström

Statyn av Alma Mater möter mig varje morgon när jag passerar grindarna in till campus och fortsätter uppför trapporna på väg mot Philosophy Hall. Jag har haft glädjen att spendera ett år här vid Columbia University som en del i mina doktorandstudier. Ett fantastiskt och omvälvande år, som har haft en avgörande betydelse både för mig personligen och för mitt fortsatta akademiska liv. 

Jag sökte mig till Columbia för att besöka Professor Axel Honneth, vars ”philosophy of recognition” är central för mitt avhandlingsprojekt. Mitt besök har inneburit att jag har kunnat diskutera min forskning och få feedback på mitt skrivande direkt från den filosof som inspirerat mitt teoretiska ramverk och vars böcker jag har läst under många år. Som gästdoktorand vid Department of Philosophy har jag dessutom kunnat följa kurser i politisk filosofi, delta i doktorandernas egna seminarieserier (och pizzaluncher!) och institutionens olika akademiska och sociala evenemang. 

received-382175706245140

Columbia erbjuder en storslagen studiemiljö där man är omgiven av ståtlig arkitektur. Trots att det ligger på Manhattan i New York är campuset som en lugn oas. En av de vackraste platserna är den stora läsesalen i Butler Library med högt i tak, pampiga ljuskronor och hyllor i mörkt trä. Och vilken lyx! De disputerade bibliotekarierna kan verkligen det ämne de arbetar med. Är läsesalen full kan man passa på att sätta sig en stund med böckerna i Lerner Hall där någon musikstudent oftast sätter sig vid flygeln och spelar en stund. Det har varit en mycket stimulerande miljö och såväl undervisningen som seminariediskussionerna har genomgående hållit en mycket hög kvalitet. Studenter här är engagerade och aktiva. Utöver de ovärderliga diskussionerna med Professor Honneth har jag särskilt uppskattat närläsning av klassiker som Hegel, Hobbes och Locke samt min handledares kurser om Max Weber och erkännandefilosofins historia. Kurserna gav en bra möjlighet att hitta nya vänner med liknande intressen. Columbia anordnar många olika evenemang så jag har också passat på att gå på konserter och lyssna på inbjudna talare på andra delar av universitetet.

 

Jag har även haft möjlighet att presentera min egen forskning vid Columbias Center For the Study of Social Difference. Konferensen ägde rum i historiska Barnard College, som idag är en del av Columbia och ligger mittemot på andra sidan Broadway. När Barnard grundades 1889 var det ett svar på Columbias vägran att öppna sina portar för kvinnor. Barnard var det första colleget i New York City som erbjöd kvinnor tillgång till samma utbildning som män. Få platser passar bättre för en konferens om ”Menstrual Health and Gender Justice”. Hälsa och sjukdomar har en stor påverkan på våra liv och föreställningar om kön har en avgörande betydelse för vår allmänna hälsostatus och tillgång till vård. Sjukdomar som främst drabbar kvinnor är fortfarande underdiagnostiserade och underutforskade. Konferensen innebar en chans att etablera kontakter med forskare inom fältet.

received-667726640549593

I min avhandling riktar jag in mig på erfarenheter och erkännande av den kroniska sjukdomen endometrios. Endometrios är en vanlig sjukdom som drabbar var tionde person som har mens världen över och kan innebära både smärta och infertilitet. Trots att sjukdomen är så pass vanlig och kan ha en stor påverkan på en människas livskvalitet så tar det ofta lång tid till diagnos och behandling. Att sjukdomen är så pass okänd är i sig en fråga om erkännande och en av de viktigaste frågorna för patientföreningar har varit etablerandet av nationella riktlinjer för vård och behandling. I min avhandling, som är en intervjustudie, utforskar jag hur omgivningens erkännande på olika sätt formar upplevelser av hälsa och sjukdom. Klassiska filosofiska frågor om frihet och vad som kännetecknar ett gott liv, eller det Aristoteles benämner eudaimonia (lycka), ställs på sin spets i frågor om jämlikhet och hälsa. Här vidareutvecklar jag erkännandefilosofin i relation till ett brännande, dagsaktuellt tema. De seminarier, samtal och möten jag har kunnat ta del av vid Columbia har utan tvekan utgjort ett stort bidrag till mitt projekt och jag kan verkligen rekommendera en vistelse här.

Placeringen på Manhattan kan förstås inte underskattas. Världsledande filosofer besöker New York City varje vecka så hela Manhattan kan fungera som ett campus för den som vill. Maison Française vid både Columbia och New York University utgör forum för kulturellt och intellektuellt utbyte, det ordnas regelbundna Nights of Philosophy på både Manhattan och i Brooklyn. Under året har jag varit på “talks” med världsnamn som Judith Butler, Gayatri Chakravorty Spivak, Slavoj Žižek, Alain Badiou, Charles W. Mills, Johanna Oksala, Catherine Malabou, Étienne Balibar med flera. Jag har verkligen njutit av utbudet av konst, teater, uteliv och mat. Mina helger har varit fyllda av charmiga bookstores och bruncher. Det är helt enkelt omöjligt att inte älska New York. Jag valde att bo i Park Slope i Brooklyn eftersom det är ett så trevligt och lugnt område med gott om caféer, små butiker och restauranger. Även om det är en bits pendling upp till Upper Manhattan så har det varit värt det. När jag först kom till New York hade jag bokat två veckor i en Airbnb-lägenhet och gick sen på visningar och hittade en delad lägenhet i ett av Brooklyns klassiska brownstonehus. Allt är dyrt i New York, men hyran här är något billigare än på Manhattan.

I mars 2020 slog pandemin till och jag blev själv sjuk i covid-19. Trots denna tråkiga avslutning så har det på alla sätt varit ett fantastiskt år och jag är otroligt tacksam för att Sverige-Amerika stiftelsen har gjort det möjligt. Vistelsen har gett mig nya lärdomar, vänner världen över och ett nytt perspektiv på både USA och Sverige. Om något är säkert så är det att jag vill spendera mer tid i USA framöver och förhoppningsvis kan mina nya kontakter och min fortsatta forskning göra det möjligt. New York kommer nu för alltid att vara ett andra hem.

 

 

ZORNSTIPENDIET
Ina Hallström
Doktorand, genusvetenskap
Stockholms universitet
Doktorandstudier, Department of Philosophy
Columbia University in the City of New York
New York, NY, USA
Erkännande av den kroniska sjukdomen endometrios.
Donator: Anders Zorns stipendiefond

Dela...