Nathan Grossman

Ett år av journalistisk fördjupning i några av vetenskapens mest komplexa och etiskt svårnavigerade ämnen, från hälsa till klimat.

Mitt år spenderade jag till stor del på Columbia Mailman School of Public Health med att läsa kurser om hur klimatförändringar påverkar vår hälsa, samt på Lamont–Doherty Earth Observatory, en forskningsdel av Columbia som huserar en mil norr om staden, där jag fördjupade mig i hur träd påverkas av klimatförändringar.

 

Journalistikstudier på mastersnivå vid Columbia University i New York City.

Två tredjedelar upp på Manhattans västsida, inbäddad mellan lummiga Riverside och Morningside Park, ligger Columbia University. De flesta som besöker New York strosar aldrig så här långt från stadens centrala delar, vilket är synd för dem. För Morningside Heighs, som området heter, är en lugn oas i en hektisk stad. Här är studenterna och universitetets personal i majoritet, gatorna myllrar av bokaffärer och caféer. Har du otur råkar Columbias friidrottslag galoppera in i dig när du promenerar med ditt morgonkaffe. Universitetet äger de flesta fastigheter i området vilket gör att tillgången till studentbostäder är god.

 

IMG-4708
Morningside Heights har många gröna oaser för att vara på Manhattan, här en community park vid campus.

Jag sökte mig inte bara till Columbia för placeringen i en av världens mest intressanta städer, utan även för deras journalistutbildning, det enda Ivy-leauge universitetet där journalistik har en egen avdelning. Centralt på campus har Columbia Journalism School huserat sedan Joseph Pulitzer grundade skolan år 1912. Här finns ett flertal olika program, från datajournalistik till konstjournalistik. Programmen är indelade i M.A, för journalister med fler än fem års yrkeserfarenhet, och M.S, för studenter utan tidigare erfarenhet.

Som dokumentärfilmare arbetar jag ofta med teman som relaterar till vetenskapliga ämnen. Journalister får över lag kort tid på sig att sätta sig in i de avancerade vetenskapliga kontexter de rapporterar om, vilket gör att detaljer riskerar att bli felaktigt återgivna. Jag ville därför ta ett år för att studera nära världens främsta vetenskapsutövare, för att bli en bättre journalist och berättare om deras arbete. Därför föll mitt val på journalistskolans M.A, med specialisering i vetenskapsjournalistik.

Programmet är utformat för att eleverna ska fördjupa sig i de fält som det forskas inom på Columbia; medicin, klimat, biodiversitet, folkhälsa, psykologi, etc. Som en unik del i journalistskolans erbjudande kan studenterna läsa kurser hela vägen upp till forskarnivå på andra fakulteter — för att bygga nätverk och få kunskap inom de vetenskaper man vill rapportera om.

Mitt år spenderade jag till stor del på Columbia Mailman School of Public Health med att läsa kurser om hur klimatförändringar påverkar vår hälsa, samt på Lamont–Doherty Earth Observatory, en forskningsdel av Columbia som huserar en mil norr om staden, där jag fördjupade mig i hur träd påverkas av klimatförändringar.

69fcb2e1-99a2-403c-a234-7c1384278a5a
Ett studiebesök på Natural History Museum, skelettdelarna sorteras i skåp efter att museets köttätande insekter är klara med sin bearbetning.

Mina kunskaper från svenska universitet räckte gott för att hantera kursmaterialet och kraven från professorerna. De kurser jag läste var på avancerad nivå, men med god studiestruktur klarar man att nå målen som egentligen är anpassade för läkar- eller biologistudenter. Om du är intresserad av att läsa programmet ska du dock vara förberedd på att ta dig an hundratals sidor akademisk text i veckan, inom områden du som journalist ej har expertkompetens i.

Som journaliststudent får du på Columbia även välja om du ska bli betygsatt eller om du vill läsa kurser som pass-fail. Då utbildningen handlar om att förstå sammanhang och bygga nätverk rekommenderar jag det senare sättet; som journalist har man mycket att ta igen om man ska konkurrera om ett A+ med någon som forskar inom till exempel medicin. Men jag kanske bara är dålig på matte.

Du kommer även att skriva slutprojekt på forskningsnivå i flera av de kurser du läser, här finns det goda möjligheter att i samråd med din professor ta fram research för ett journalistiskt projekt. Jag hittade flera intressanta karaktärer och idéer för reportage och filmer under mitt år på skolan, välj därför kurser noggrant och gå igenom hela katalogen även om det kan vara utmattande med hundratals valmöjligheter.

Jag rekommenderar Columbia, både som universitet, samt Columbia Journalism School som fakultet, för de studenter som har en tidigare bakgrund inom media och vill få en möjlighet att fördjupa sina kunskaper. Ett medskick är att, som med de flesta utbildningar på avancerad nivå, så blir utbildningen vad du själv gör den till. M.A programmet är inte en linje där skolan kommer servera dig en karriär eller lära dig att bli en duktig journalist och berättare. New York är inte heller en stad som kommer att erbjuda dig intressanta insikter och kulturella upplevelser, om du inte själv hittar dem.

Vill du ha en inbäddad studentupplevelse och en easy ride för att ta dina första steg till att bli journalist så kan det finnas bättre val. Vill du få en stark vetenskaplig förståelse och bygga ett internationellt kontaktnät, då har du hittat rätt.

IMG-1355
Columbias babyblå signaturfärg gäller, inte minst när det är dags för examen.

 

Dela...