Ingvar Carlsson

År 1960 stod den då 25-årige Ingvar Carlsson inför ett vägval: Skulle han satsa på en forskarkarriär eller på politiken?

Ett stipendieår i USA gav honom tid att fundera. Och det bidrog till att han valde den yrkesbana som ett kvartssekel senare ledde till statsministerposten.

– Jag hade tagit en pol. mag. med tre betyg i nationalekonomi vid universitetet i Lund och arbetat två år hos Tage Erlander. Men jag var osäker om vad jag skulle göra i framtiden. Skulle jag fortsätta forska eller ge mig in i politiken, säger han.

Han sökte och fick ett stipendium till Northwestern University i Chicago.

– Det var en bra lösning. Jag fick möjlighet att studera nationalekonomi ett helt år. Det gav nya, värdefulla kunskaper. Och Amerika var ju drömlandet vid den här tiden.

Men stipendieåret var också ett hett valår som gav Ingvar Carlsson en puff mot politiken.

– Jag hamnade mitt i den spännande presidentvalskampanjen mellan John F. Kennedy och Richard Nixon. Och jag jobbade faktiskt också lite på den demokratiska sidan, säger han. – Det var en bonus med stipendieåret som bidrog till mitt beslut att ägna mig åt politiken.

En annan bonus var att hans fru, Ingrid, fick ett intressant jobb vid universitetsbiblioteket. – Det gjorde att vi hade råd att köpa en bil, resa runt i USA och träffa amerikaner efter studietiden, säger Ingvar Carlsson.

– För mig var det lika viktigt som studierna att leva i det amerikanska samhället. Jag lärde mig mycket om världens viktigaste land.

Året gav också ett nytt nätverk, inte bara bland amerikaner.

– Jag träffade även engelska och tyska studenter som jag fortfarande håller kontakt med. Jag är till exempel gudfar till en tysk students dotter. Och vi försökte lära våra amerikanska studiekamrater att spela fotboll.

1987 fick han som statsminister under ett officiellt besök i USA möjligheten att– efter att ha träffat Ronald Reagan i Vita Huset – hålla en föreläsning för studenterna vid hans gamla Alma mater i Chicago.

Den staden har en särskild plats i hans hjärta.

– Jag vet att det är ovanligt. Men jag sätter faktiskt Chicago före New York. Det är en underbar stad, säger han. Året i Chicago gjorde också att han upptäckte jazzen.

– Det blev min ingång till musiken, säger Ingvar Carlsson.

Dela...