Viking Bohman

Historiskt har utbildningen främst syftat till att förbereda studenter för en karriär inom diplomati––skolan har ett mycket gott rykte bland den äldre generationen diplomater. Men idag har studenter möjligheten att fördjupa sig inom vitt skilda frågor kopplade till internationella skeenden, såsom internationell affärsverksamhet, global uppvärmning och fattigdomsbekämpning, och långt ifrån alla går vidare till tjänster inom statlig diplomati.

 

Stödet från Stiftelsen Roland Nilssons stipendiefond har varit till stor hjälp för att finansiera mina kostnader under det gångna året då jag påbörjade mina doktorandstudier vid The Fletcher School of Law and Diplomacy på Tufts University i Boston.

Hittills har jag främst spenderat min tid på kursarbete. Internationell makroekonomi, ekonometri, metod och kinesisk historia är några av kurserna jag läst. Alla kurser är utvalda för att lägga en kunskapsgrund inför mitt framtida avhandlingsarbete som jag kommer att påbörja nästa år. I min forskning kommer jag att undersöka hur Europeiska unionen, USA och Kina använder ekonomiska verktyg, såsom sanktioner, exportkontroller och utlandsinvesteringar, för att uppnå utrikespolitiska mål.

Under året har jag upprätthållit mina kontakter med svenska och europeiska nätverk. Det har varit värdefullt att digitalt kunna utbyta erfarenheter och perspektiv på dagsaktuella händelser med kollegor från Europa. Jag upplever att min tillgång till det politiska samtalet i USA och amerikanska experter gjort att jag kunnat bidra på nya sätt.

 

image002

The Fletcher School

The Fletcher School ligger i Medford, en av Bostons förorter. Skolan är känd som den första graduate school-institutionen i USA att inrikta sig uteslutande på internationella relationer som ett eget ämnesområde. Historiskt har utbildningen främst syftat till att förbereda studenter för en karriär inom diplomati––skolan har ett mycket gott rykte bland den äldre generationen diplomater. Men idag har studenter möjligheten att fördjupa sig inom vitt skilda frågor kopplade till internationella skeenden, såsom internationell affärsverksamhet, global uppvärmning och fattigdomsbekämpning, och långt ifrån alla går vidare till tjänster inom statlig diplomati.

Fletcher, som är en del av Tufts University, ligger i ett fint universitetsområde. Det finns gott om platser att arbeta på, och på sommaren kan man ta del av vackra grönområden. Hösten i Boston är fantastisk. Jag bodde drygt 15 minuters gångväg från Fletcher och cyklade till skolan varje dag. Bostons gator är ökänt gropiga och nedgångna, men jag upplevde att det gick fint att cykla ändå, även på vintern.

Under året uppskattade jag särskilt institutionens praktiska inriktning, vilket innebar att studierna ofta fokuserade på frågor av direkt relevans för politik och diplomati. Dagsaktuella frågor diskuteras frekvent, och den som vill har möjlighet att engagera sig i någon av skolans flera forskningsinstitut och centrum. Många av professorerna är engagerade i samhällsdebatten och syns i media. Därtill finns möjlighet att läsa kurser vid Harvard, eftersom de två universiteten har ett långt samarbete.

image003

Det dagliga livet

Det dagliga livet i Medford var mycket trevligt. Den lugna förorten ger ro och ordentligt med tid att läsa och fundera. Det finns också gott om samlingsplatser, till exempel Davis Square eller Harvard Square, där den kosmopolitiska studentkulturen blandas med den lokala Boston-andan på ett bra sätt på restauranger och barer.

Nästa termin ser jag fram emot att fördjupa mig ytterligare i mitt ämnesområde. Jag kommer att läsa kurser i folkrätt, jämförande politik och internationell handel, även detta i syfte att förbereda mig för det kommande avhandlingsarbetet.

 

image001
Viking Bohman tillsammans med Joel Martinsson (även han Sverige-Amerika Stiftelsen-stipendiat)

 

Vänliga hälsningar,

Viking Bohman

21 augusti 2023

 

 

Dela...