God Jul

Kära alumner, styrelse, fullmäktige och vänner!

De flesta av er har upplevt den amerikanska akademin och det har gjort avtryck i era liv. Hjärtat är västerut. Den transatlantiska länken oerhört betydelsefull. För nästan hundra år sedan uttrycktes det så här när Sverige-Amerika Stiftelsen bildades:

“Bristen på närmare förbindelser mellan Sverige och Nordamerikas Förenta Stater framstår för var dag som går som en alltmer betydande olägenhet. En samverkan mellan ett gammalt folk, sådant som det svenska, och ett ungt och utomordentligt livskraftigt, sådant som det amerikanska, måste i många avseenden bliva fruktbärande. Att denna samverkan hittills tagit så blygsamma proportioner, torde berott på bristen av lämplig svensk organisation i stånd att främja dylikt samarbete. En sådan organisation föreligger emellertid nu i och med Sverige-Amerika Stiftelsen.”

Idag tar vi nya tag och det är dags att göra en uppdatering. Det kommer vi att arbeta med intensivt till Stiftelsens jubileumsår 2019. En ny hemsida, på www.sweamfo.se, lanserades under hösten. Den ska tala till de som vill ansöka, till alumner och till de som vill stödja och hjälpa Sverige-Amerika Stiftelsen och vår verksamhet. Vad tycker du, ser den bra ut?

En av årets stipendiater skickar med ett julbrev, läs om livet på Georgetown U för stipendiaten Philip Anstrén:

“Hej allihopa,
Efter en varm höst börjar det till slut bli vinter också här i Georgetown. God jul till er alla! Jag är inne på slutspurten nu: bara tre prov och två uppsatser kvar. Sedan blir det att åka till Utah för att fira en mormonsk jul med avlägsna släktingar. Det ska bli en upplevelse.

Det har hänt mycket sedan jag kom hit i augusti. Jag har hört Colin Powell berätta om ekorrar i Vita Husets trädgård. När jag besökte Pentagon med en bekant missade jag precis min chans att fråga en högt uppsatt amerikansk general om varför James Mattis hotar att klippa av Sveriges samarbete med Nato över FN:s kärnvapenförbud. (Han försvann ner i de labyrintiska korridorerna innan jag hann fånga honom.) Jag har haft långa—ärligt talat ibland berusade—samtal med mina kursare om Trumps utrikespolitik och retorik. De oundvikliga skratten har alltid en ton av nervositet i sig.

Jag har träffat så många nya människor. Ingrid Beach, min underbara svensk-amerikanska hyresvärdinna, är bara en av dem. (Ni kan se henne bredvid mig på fotot från Thanksgivingen vi firade tillsammans.) Genom min utbildning har jag lärt känna allt från specialförbandsofficerare till före detta frivilliga från Fredskåren. Ute på gatorna, på mottagningar, i Uberbilar, i barer och genom de välgörenhetsevenemang Walsh School of Foreign Service anordnar har jag fått uppleva amerikansk mångfald, optimism och öppenhet. Det har varit svindlande njutbart.

Philip Anstrén

Det är verkligen ett stort privilegium att få vara här. Jag är oändligt tacksam för att Sverige-Amerika Stiftelsen gjorde det möjligt.”

Så avslutar Philip sin julhälsning.

 

I år har vi fått ta farväl av flera av Stiftelsens alumner, det blir så i en nästan hundraårig verksamhet. Några har dock lämnat oss alldeles för tidigt. Bland dem Bengt Modéer, teknologie doktor i fysik, som var på Stanford som stipendiat 1971 och blev sedan medlem i stipendiekommittén i hela 40 år. Till minne av Bengt Modéer har familjen gjort en donation till ett stipendium.

Bengt Modéer
Bengt Modéer

Att Kim Wall, stipendiat till Columbia 2013 för en dubbelexamen i journalistik och statsvetenskap, dog i somras är svårt att skriva om. Flera stipendier har skapats till hennes minne i USA, ett genom våra donatorer Thanks to Scandinavia och en stipendiefond med hjälp av hennes familj och vänner genom organisationen för kvinnliga journalister IWMF.

Kim Wall
Kim Wall

Ett glatt minne från 2017 är från årsmötet i april då vår stipendiedonator Lisbet Rausings talade.

Lisbet Rausing

En härlig höstkväll talade Lars Trägårdh , alumn från Lawrenceville 1971, och där träffade han Björn Lyrvall, nyligen hemkommen från ambassadörsposten i Washington D.C.

Lyrvall

Spara datum 25 april 2018 då Sverige-Amerika Stiftelsen har årsmöte på Läkaresällskapet i Stockholm.

Om du vill ge Stiftelsen en julgåva skulle vi bli mycket tacksamma och glada, postgirot ser ut så här:

PG-blankett

Alternativt använd gärna Sverige-Amerika Stiftelsens Bankgiro: 607-9065
(För utrikes betalningar: IBAN: SE855 000 0000 0585 1100 4793 BIC Code: ESSESESS)

Eller – nytt för i år – Swish: 123 5952 239

Till sist önskas alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Från oss, VD Anna Rosvall Stuart vid pennan, och Mattias Schulstad – ny medarbetare sedan 10 dagar (och helt oskyldig till brister i detta julbrev)

Dela...